מפגש חמישי עורכי דין עם הרב אשר ווייס

המפגש עסק במעמדה של הערת אזהרה ורישום בטאבו. המפגש נערך בביתו של הרב והשתתפו בו כעשרים אנשים.

[1]סיכום תמציתי  בעניין תוקפה של עסקה ללא רישום בטאבו

מהר”י בסאן הוכיח שאין תוקף למכירה על פי מה שמובא בחושן משפט סימן קצ סעיף ז שבמקום שדרך לכתוב שטר אין לקניין כסף תוקף משום חוסר גמירות דעת. וביאר החזון אי’ש חושן משפט סימן כ’ב שנשמת הקניין היא גמירות דעת.
לדעת הרב ויס אין לדמות מצב של כסף וחזקה בדירה לקניין כסף ללא שטר. הרי ישנו חוזה שבו מפורטים זכויותיו של הקונה. ובייחוד שהוא מתנהל כבעלים גמורים בדירה. היעלה על הדעת שאדם גר תקופה ארוכה ללא רישום באטבו ונאמר שיאן גמירות דעת ולא ייחשב כבעל הדירה?
כל הצורך ברישום בטאבו הוא רק על מנת למנוע רמאות ומצד זה ישנה תקנת הציבור שמי שלא רשם הערת אזהרה הפסיד כלפי לקוח חדש שקנה את הקרקע.
יש תוקף הלכתי לתקנה זו הנותנת עדיפות למי שקנה בתום לב את הבית והתברר שכבר נמכר לאחר אלא שהקודם לא רשם בטאבו ולא כתב הערת אזהרה.

אולם כל עוד שאין עימות עם לוקח שני ודאי שהלוקח הראשון קנה לגמרי את הבית. ניתן להוסיף שחוזה הדירה על אף שמניסוח בלשון שאינה הלכתית משום שכתוב בו לשון עתידית, יש לו תוקף מדין סיטומתא לשמש כשטר מכר. יש להסתפק האם מבחינה הלכתית ניתן לחוזה מעמד חזק יותר ממה שהחוק נותן ונחשיב אותו כקניין שטר גמור או שמא היות וכוח נשען על סיטומתא אין להעצים אותו יותר ממה שהחוק מאפשר.
בכל מקרה אין בעיה של ריבית למי שגר ועדיין לא העביר את הנכס לבעלותו בטאבו.

 


[1] הסיכום לא עבר ביקורת של הרב, נכתב על ידי הרב אריאל בר-אלי


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *