שכר מלצרים (עולם קטן ,משפטים)

שאלות של מלצרים-
א. אני עובד כמלצר ומקבל שכר מינימום, בעל הבית סיכם איתי מראש שתשלום הטיפ עובר אליו, אני לא מרגיש טוב עם זה, האם אני חייב לכבד את הסיכום?
ב. אני עובד כמלצר וסוכם עמי שאני לא מקבל שכר מלבד תשלום הטיפ, האם זה הוגן?

א. הסכמים יש לכבד גם כאשר היה ראוי להיות אחרת. למשל, בעל מונית מעסיק נהג וסוכם איתו שהוא עובד גם בשבת. כמובן שאסור לו לעבוד בשבת אולם אם הוא חילל את השבת ובכל זאת עבד הרי בעל המונית חייב לשלם את כל שכרו החודשי כולל שכר שבת (חושן משפט סימן ר”ח, בהבלעה). לכן ישנה משמעות הלכתית להתחייבות של מלצר להעביר את הטיפ לבעל העסק ואין הוא יכול לעכב זאת לעצמו.
מנגד, מתעוררת בעיה מול הלקוחות, הם בטוחים שהכסף ניתן למלצרים בהוקרה על עבודתם ואין להם מושג שהכסף עושה את דרכו לכיסו של בעל העסק ויש בכך משום איסור גנבת דעת. על מנת לא להשתתף באיסור זה, יש לגשת למעביד ולנסות להגיע להסכם שכר חדש שבו תשלום הטיפ ישאר אצל המלצר.
ב. מלצר שסוכם עימו שהשכר הוא תשלום הטיפ בלבד, זכאי על פי דין להשלמה לשכר מינימום . חוק שכר מינימום מחייב את המעביד לשלם באופן מוחלט את השכר הקבוע בחוק, הוא לא מאפשר למעסיק להגיע לסיכום אחר. לכן, אין זה משנה שהגעת לסיכום עם בעל המסעדה על קבלת טיפ בלבד. כאשר סך התשלום שהרווחת מקבלת טיפ אינו מגיע לשכר מינימום, ישנה חובה על המעסיק להשלים את השכר. במקרה זה ההלכה מקבלת את החוק משום שיש בו דאגה אמיתית לזכויות העובדים וניתן ליישם כלפיו את הכלל “דינא דמלכותא דינא” (תחומין כט עמוד 144).

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *