יעוץ לא מוצלח

שאלה:

אדם התלבט האם לקנות דירה לצורך השקעה במקום מסוים, הוא ניגש לחבירו שייעץ לו. החבר אמר לו בצורה החלטית “זו השקעה טובה כדאי לך מאוד להשקיע בדירה”. לאחר הקניה התברר שהמיקום של הדירה אינו טוב, היא סמוכה לאתריבילוי, ולכן המחיר ששולם על הדירה היה יקר. האם יש למייעץ אחריות כספית לעצה הרעה שנתן?

תשובה:

יש להבחין בין מומחה נדל”ן לבין אדם שאינו מצוי בתחום. כלפי אדם רגיל ישנה טענה למה נתת עצה בדבר שאינך מבין? אדם רשאי לקחת סיכון בכספו אבל לגרום לאחרים השקעה בדבר שאינו ידוע הרי זו פשיעה. ישנו מקרה בגמרא על אדם שהציעו לו תשלום במטבע כסף. הוא חשש שהמטבע מזויפת ולכן הלך להתייעץ עם חבירו. חוות הדעת הייתה שהמטבע אינה מזויפת ולכן הוא הסכים לקבל אותה.

לבסוף התברר שאכן המטבע היה מזויף [בבא קמא צט:]. ההלכה קובעת כי יש פה נזק שנגרם בפשיעה ולכן חייב לשלם! לכן במקרה שלנו אם נותן העצה הוא אדם שאינו מתמחה בדירות ונאמר לו במפורש שסומכים עליו בלבד אז הוא חייב לשלם את הפער בין המחיר המקובל בשוק לבין המחיר ששילם חבירו בפועל. הפשיעה הייתה בלקיחת אחריות על תחום שהאדם אינו בקי בו. בגמרא שם מובא תנאי לחיוב האדם. רק במקרה והאדם המתייעץ הודיע לנותן העצה שהוא סומך עליו ויעשה על פיו, רק אז ישנו חיוב.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *